Candidatul independent la funcția de președinte al României, fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană a susținut aseară faptul că:
,,V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă, din partea unui fost oficial NATO, va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România.
Din păcate, am avut dreptate! O adevărată acțiune de kompromat – tradus din limba rusă sintagma înseamnă ,,dovezi compromițătoare n.r. – este în plină derulare. Îmi sunt imputate așa zise asocieri cu Federația Rusă, un lucru total necredibil în condițiile în care, timp de cinci ani, am condus, împreună cu Secretarul general, Alianța Nord-Atlantică.
Fac un apel și către cetățeni și jurnaliști, să știe să facă diferența între dezinformare și informație jurnalistică.
Se încearcă cu disperare compromiterea unui candidat cu șansa de a câștiga Președinția României și de aceea fac un apel, extrem de serios, către instituțiile statului român, așa cum am făcut-o și către instituțiile internaționale, pentru a veghea și proteja democrația românească.
Interferențe din exterior, acțiuni de compromitere a unui candidat independent și fost înalt oficial al NATO, sunt de neacceptat.”
Acuzația adusă lui Mircea Geoană de către jurnaliștii rețelei ,,The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)” și la care au mai participat reporteri Context.ro din România, Delfi, Dossier Center, Rise Moldova și reporter.london susțin că un coordonator ( care s-a dovedit ulterior a fi fost un ex- colaborator ) al lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus, care a fost în Crimeea de cel puțin zece ori după anexarea acestei regiuni din 2014, până în 2020, dezvăluie o investigație cu iz internaționalist, omițînd faptul că nimeni în 2020 nu discuta despre candidatura lui Geonă la prezindențiale, cum nu se discuta nici despre candidaturile lui Ciolacu, Ciucă, Lasconi, Simion, Șoșoacă sau Terheș. Acuzația adusă de OCCRP este aceea că Rareș Mănescu, fost primar din Sectorul 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus în timp ce se ocupa de campania lui Mircea Geoană pe vremea în care acesta era secretar general al NATO.
Contactați de jurnaliștii care au participat la investigația internațională, Rareș Mănescu a spus că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, în timp ce candidatul la alegerile prezidențiale a spus că „nu are informații despre afacerile” lui Mănescu, conform Digi24.ro.
În opinia noastră asistăm la o acțiune de compromitere și dezinformare cu proveniență externă și execuție internă.
Iulian RINDER