La începutul acestei săptămâni era anunțat oficial în presă faptul că primarul George Scripcaru a convocat luni, 27 ianuarie, o ședință de îndată cu un singur punct pe ordinea de zi, respectiv acela referitor la revocarea dreptului de administrare al SC RIAL SRL, începând cu data 01.03.2025, asupra tuturor imobilelor aparținând municipalității și administrate de către societatea mai sus menționată în urma unor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Brașov.
Conform edilului solicitarea de revocare a dreptului de administrare, aprobată de Consiliul Local, are ,,drept scop protejarea patrimoniul imobiliar al Municipiului”. Serios?
Nu mai departe de săptămâna trecută întrebam dacă:
Se dorește intrarea în insolvență a RIAL? Datorii acumulate de 4 milioane de lei!
Mai ales că 4 milioane de lei, ținând cont de patrimoniul RIAL și de resursele Primăriei Brașov, nu ar fi un motiv de insolvență.
Atunci aminteam că ,,Uriașul patrimoniu imobiliar al societății, format în anii 2000 din aproape șase mii garsoniere, apartamente, vile sau hale a reprezentat un adevărat paradis pentru politicienii ce au reușit astfel să creeze un climax al complicităților cu șefii lor politici, cu șefi ai poliției, ai SRI, ai SIE, cu reprezentanți ai justiției, procurori, judecători, etc, cu șefi și șefuți din presă, etc, care au achiziționat spații de la RIAL cu prețuri de zeci de ori mai mici decât cele ale pieței. Simultan bătrâni sau oameni cu puține posibilități să se apere au fost evacuați forțat prin folosirea de acte false.”
Și ne întrebam ce se va întâmpla cu cele peste 1000 de locații care au mai rămas în patrimoniul societății și dacă intrarea în insolvență nu reprezintă de fapt un alt mod de a prădui și aceste locații, cât mai puțin transparent public, dar eficient pentru ,,oamenii de bine” ai sistemului.
În opinia noastră, primii beneficiari ai acestei decizii nu vor fi brașovenii, ci în primul rând cei din gașca lui Scripcaru, dar nici lătrăii ,,justiției independente”, useriștii lui Coliban, nu rămân fără nițel profit.
Să dezvoltăm puțin.
Sediul RIAL, Banca TechVentures și încrengăturile useriste
După ce în anul 2022 conducerea RIAL, prin directorul de atunci dl. Sorin Jula, a evitat un credit de la B.R.D. – Groupe Societe Generale și a realizat împreună cu Consiliul de Administrație un împrumut de la TechVentures BANK.
Bine, și ce dacă se poate spune. Să o luăm metodic.
Amintim că așa cum scriam în articolul din 2022
Cum juleşte Jula din stârvul zombificat al RIAL Braşov!?
că acesta a fost ,,numit direct de către Consiliul de Administraţie – de ce? – după un simulacru de interviu ce ignoră cu nesimţire de manelist prevederile legii.”
Iar alegerea TechVentures BANK poate că nu a fost chiar o întâmplare.
Căci puțini știu că domnul userist Sorin N. Jula impus cam ilegal de către useristul primar al Brașovului la aceea dată are o veche amiciție cu Cristian Nae. Cine este dl. Nae?
Păi directorul general al băncii de unde a împrumutat directorul RIAL Jula (USR) în numele societății, cu acordul edilului Coliban (USR) suma de un milion și jumătate de lei, tot de la un userist, dl Nae și, important de amintit, fost coleg de facultate cu…domnul Jula.
Înainte de a ajunge la TechVentures Bank, dl. Nae USR a s-a ocupat de sucursalele CEC Bank, dovadă că tot de la CEC Brașov a adus-o în fruntea filialei Tech tot de aici pe doamna Gabriela Cucu.
Ce aflăm despre banca unde acesta din urmă este director de pe wiki:
TechVentures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară) este o bancă din România cu capital privat, integral românesc, înființată la data de 23 noiembrie 2009 de omul de afaceri Valer Blidar.
Banca avea în 2021 active totale de 737 milioane de lei și 12 sucursale.
În vara anului 2020, Valer Blidar, proprietarul companiei Astra Vagoane, a vândut pachetului majoritar de acțiuni pe care îl deținea la Banca Feroviară către Olimpiu Bălaș, un antreprenor IT care deține compania New Business Dimensions. În urma schimbării acționariatului Banca Comercială Feroviară a fost redenumită TechVentures Bank în decembrie 2020.
Sediu | București, Strada Daniel Danielopolu 30-32, 014134, România |
Industrie | sectorul financiar[*] |
Produse | servicii financiare[*] |
Venit | 30 mil. lei (2023) |
Profit brut | -8 mil. lei (2023) |
Profit net | -8 mil. lei (2023) |
Active totale | 865 mil. lei (2023) |
Capital propriu | 47 mil. lei (2023) |
Angajați | 126 (31 decembrie 2023 |
Ca o concluzie: în urma insolvenței RIAL o bancă a unui userist va obține sediul societății brașovene la nici jumătate din prețual actual de piață al acesteia. Chiar dacă au jecmănit prost Brașovul, gașca useristă formată și din autorii morali Coliban și Jula și împreună cu beneficiarul Nae au pus și ei de jumulirea RIAL.
Și care rămân avantajele găștii lui Scripcaru?
Păi restul clădirilor aparținând societății mult mai numeroasele voi rămâne la pixul lui Scripcaru. Iată ce spunea acesta luni:
,,Societatea RIAL are astăzi un management defectuos și foarte păgubos pentru municipalitate. Pe lângă faptul că acolo lucrurile nu sunt gestionate cum trebuie, s-au produs și pierderi economice pentru societate, dar și pentru Municipiul Brașov. Joi după amiază am primit o decizie prin executor judecătoresc, care mă înștiințează că trebuie să ia bani de la primărie în contul RIAL-ului, pentru că societatea are datorii la persoane fizice și juridice. În acest sens, noi suntem cu spatele la zid. Plus de asta, cred că mai sunt și alte decizii de executare silită care vor veni în continuare și cred că e bine să ne protejăm din acest punct de vedere. În plus această societate nu își achită nici obligațiile la bugetul local, prevăzute de lege. Am propus consiliului local în această ședință, să revocăm dreptul de administrare a imobilelor de către această societate. Să gestionăm direct acest lucru cu serviciile de specialitate din Primărie și cu Direcția Fiscală, protejându-ne în acest sens, atât din punct de vedere financiar, cât și patrimonial. ( Ei, na, serios glumețule? N.R.) Este o măsură de prevenție care eu cred că este justificată, necesară și utilă. Odată ce am fost înștiințat, ca primar nu pot să stau să fiu indiferent ci trebuie să fac ceva, să propun soluții și să vin în fața Consiliului Local cu măsuri care cred eu că sunt benefice. Asta am făcut astăzi și cred că domnii consilierii au înțeles acest lucru”
Pe scurt din februarie cine vrea un imobil de la RIAL negociază suma la direcția Fiscală și… atenția direct la Scripcaru. Mulți din coteria Scripcaru vor deveni ,,apropitari” la prețuri de nimic, iar dacă vor mai exista procese , edilul folosind metoda ,,dosarul și etajul” va reuși să demonstreze în justiție că Scripcaru reprezintă chintesența onestității. Cu noua decizie a lui Zeus patrimoniul Brașovului are șanse mari să calce pe urma industriei acestui oraș, adica averea orașului va fi magnifică, dar va lipsi – în curând – cu desăvârșire. Bine mulți chiriași de bună credință probabil vor fi evacuați, dar important este că somnul brașovenilor este iar netulburat de ,,primarul care a furat dar a și făcut”.
Vom reveni.
Iulian RINDER