STIRI

Deputatul Hagiu ,, orice taxă impusă utilizatorilor de infrastructură, generează corupție și concurență neloială.”

Deputatul PSD de Brașov, Augustin-Florin Hagiu, spune că,,Fără digitalizare în administrația publică locală și centrală, orice taxă impusă utilizatorilor de infrastructură, generează corupție și concurență neloială. Având în vedere faptul că procurorii au dezvăluit modul în care funcționa “rețeaua de şpagă a polițiştilor din Bucureşti, care activau la rutieră şi locală şi care primeau bani ca să lase maşinile de tonaj să intre în zone din Capitală unde aveau accesul interzis”, consider că trebuie reglementată urgent, la nivel național, modalitatea prin care autoritatea publică locală sau centrală poate să gestioneze aplicarea oricăror forme de taxare a utilizării infrastructurii rutiere. Autoritățile administrației publice locale/centrale, în situația justificată în care impun orice fel de taxe de tramă stradală, acces, traversare, parcare sau tranzit, trebuie să aibă obligația legală de a implementa soluții digitale atât pentru achitarea unor eventuale taxe cât și pentru verificarea conformării la acestea.

În cazul concret descris în mass media, raportat „rețelei de spagă” formate în jurul taxelor de zonă A și B din București, personal am făcut ani la rând nenumărate sesizări, în calitate de reprezentant al patronatului, inclusiv actualului primar general, cu privire la actele de corupție respectiv la concurența neloială generate de lipsa digitalizării. (https://traficmedia.ro/primaria-capitalei-refuza-digitalizarea-taxelor-de-zona-a-si-b-impuse vehiculelor-comerciale/ )

Același fenomen poate oricând să apară și în cazul drumurilor județene din Brașov sau taxei pregătite de consiliul local Iași așa cum a fost sesizat în nenumărate rânduri cu ajutorul presei. (https://www.bizbrasov.ro/2025/01/12/federatia-transportatorilor-nemultumita-rovinieta drumuri-judetene-brasov/ )

Dezvăluirile actuale reprezintă un procent nesemnificativ raportat tuturor rețelelor similare ce acționează la nivel local, regional sau chiar national, cuprinzând și lucrători ai altor instituții de control în trafic (ex.: ISCTR, Poliția de frontieră, CNAIR, etc.) despre a căror activitate infracțională presa a relatat în nenumărate rânduri.

În toată Europa, conformarea este verificată prin camere video conectate direct la baze de date unde sunt înregistrate numerele de înmatriculare ale vehiculelor ce au dreptul să circule sau să acceseze o zonă restricționată, după caz. Întregul proces legat de astfel de situații trebuie digitalizat complet, fără implicarea factorului uman, începând cu depunerea documentelor, modalităților de plată a unor eventuale taxe și mergând până la aplicarea amenzilor în caz de neconformare iar legislația trebuie să prevadă expres, astfel de obligații pentru autorități. Este imposibil de estimat, câte afaceri au fost și sunt în continuare distruse de cei care s-au descurcat si altfel sau câte licitații au fost câștigate cu un cost operațional redus prin astfel de mijloace ilegale iar asta trebuie să înceteze prin eliminarea urgentă a factorului uman din „ecuație”.

Augustin-Florin Hagiu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *