Într-o analiză raţionala şi echidistantă politologul Radu Ungureanu ne spune că ,,neaşteptată ascensiune AUR aduce mai multe vesti bune pentru democratia românească. Ce spune sursa citată:
- În masura in care AUR este ceea ce se spune la ora actuala că ar fi (de fapt, ştim foarte puţine despre ideile acestei formaţiuni politice…), un anume tip de electorat si-a (re)găsit reprezentarea parlamentară. În lipsa acesteia, partidele dominante sunt presate să adopte discursuri care sa i se adreseze (derapajele PSD din legislatura trecuta si chiar ale PNL). Diferenţa cea mai interesantă este că, de data asta, nu poate fi explicată ascensiunea nici printr-o personalitate charismatica (PRM) nici prin accesul la o televiziune foarte populară (PP-DD), nici printr-o structura internă militarizată (UNPR).
AUR si-a atras publicul doar prin campanie online, în buna măsura invizibilă nu doar pentru actorii politici consacrati, dar si pentru institutele de cercetare… (vedeţi şi pct. 4)
- Cel mai mare partid dinRomania– PSD – este forţat, cel puţin în perioada urmatoare, să-şi continue procesul de reformare interna. In conditiile in care in urmatoarele luni una din temele de discuţie publică va fi controlul pandemiei şi campania de vaccinare, este greu de crezut ca noile nume,,grele” recent racolate de PSD (dl. Rafila, dl Streinu-Cercel) se vor regăsi de aceeaşi parte a dezbaterii cu adepti ai teoriilor conspiraţioniste, anti-vaccinişti şamd precum dna Şosoaca etc. (PSD nu va disparea în perioada urmatoare… Problematica de stânga există, electoratul există, alte proiecte credibile însă nu – într-un fel sau altul, o formaţiune politică va prelua tot discursul aferent.
,,Stânga-caviar” gen Demos s-a dovedit a fi un esec!
- Presiunea asupra PNL si USR-Plus. Semi-eşecul înregistrat le obliga 1. să colaboreze; 2. să acorde mai multă atenţie semnalelor venite din societate (alegerile anticipate nu sunt o opţiune în viitorul predictibil – efectele crizei nu au fost consumate, guvernarea va uza şi mai mult sprijinul politic). În plus şi UDMR este nevoită să constate care ar fi contra-optiunile…
- partidele ar trebui sa constate schimbarea electoratului, a exprimării acestuia – AUR a crescut de aproape opt ori în 10 săptămîni (la locale a avut vreo 70.000 voturi…).
Vorbim de un partid înfiinţat acum un an, care nu era în parlament, fără prezenţă mediatica, care practic nici nu exista pentru institutele de sondare (care ar trebui să-şi ridice serioase întrebări de ordin metodologic – cum de nu au vazut cresterea AUR?)
P.S. AUR mai pune niste presiuni. De exemplu, asupra BOR (Patriarhul Daniel duce un joc foarte complicat între ,,ecumenişti” şi “ultra-ortodocsi”, sau între cei cu măsurile de control al pandemiei şi cei ce se poziţionează împotriva acestora). În plus, limiteaza ceea ce ar fi conservatorismul la ora actuala in Romania – partizani ai familiei ş.a.m.d., dar recunosc dreptul de alegere pentru avort…
În politica externă, au o alta problemă – sau sunt profund suveranişti (ceea ce-i face pradă uşoară pentru a fi denunţati drept agenţi ai Rusiei, Sputnik etc – să nu le exagerăm capacitatea de a contracara o campanie care ar fi dusă practic de toata lumea împotriva lor pe tema asta), sau sa devină minim pro-atlantişti, chiar dacă parţial anti-UE. Cam asta ar fi exprimarea ideilor AUR la ora actuala, dincolo de felurite personaje care ,,populează” acest partid.
Discuţie cu Iulian Rinder