ANCHETE

Partea a cincea:. Cum a ajuns jaful de la RIAL Braşov subiect de cercetare ştinţifică. Justiţia #rezist ,,independentă” doarme!

Am avut la vremea respectivă acest articol, dar dl. Alexandru Petrescu de la ,,Gezeta Braşovului” a acţionat mai rapid decât mine – felicitări – şi l-a publicat primul.

Îl reiau pentru că merită acest subiect readus în atenţia autorităţilor. De ce? Pentru că până şi Corpul de Control al premierului A. Năstatse din 2004 estima frauda de la Braşov în afacerea RIAL la 1.000.000.000 dolari – un miliard de dolari mai exact – la vremea respectivă! Am scris acest lucru atunci în ,,Evenimentul Zilei”, apoi ulterior în Curentul. Subiectul a fost analizat şi de Cotidianul.

Eh, subiectul a ajuns şi la nivel de cercetare ştinţifică, că aia juridică doarme-n… vile. Scripcaru ştie la ce ne referim.

Cercetare științifică a fost realizată de profesorul  Ștefan UNGUREAN şi publicată pe site-ul http://www.romaniasociala.ro  – Institutul de Cercetare a Calității Vieții – Academia Română.

Profesia domnului  Ștefan UNGUREAN  este de sociolog, iar ocupația: este acea de conferențiar la Facultatea de Sociologie și Comunicare, Universitatea ,,Transilvania” din Brașov.

 

Partea a cincea.

Singura amenințare la adresa acestui mecanism o reprezintă presa, prin capacitatea ei de a scoate la lumină secretul și de a arăta cine sunt actorii. De aceea nu mică mi-a fost mirarea când am citit în februarie 2016 un articol în ,,Le Monde diplomatique”, semnat de Julia Beurq care, analizând mecanismul retrocedărilor imobiliare în România confirmă ceea ce eu însumi știam că se întâmplă la Brașov: ,, Polonia și Ungaria au preferat să despăgubească pe foștii proprietari, instaurând un plafon; astfel au favorizat locatarii (chiriașii)” în timp ce ,,România a decis să restituie bunurile foștilor proprietari sau celor îndreptățiți”. În aceste restituiri imobiliare au apărut ,,afaceriști lipsiți de scrupule (ce) profită de interpretări judiciare asupra chestiunilor restituirilor” și autoarea articolului continuă, citând o persoană evacuată: ,, problema nu vine de la foștii proprietari, ci de la mafia imobiliară. Primăria eliberează false certificate de proprietate, judecătorii și procurorii dau dreptate corupților”.

Situația de la Brașov nu este unică! Găsesc pe un site un articol scris în 2014: ,, Statul produce boschetari pe bandă rulantă” și în care una din persoanele scoasă abuziv dintr-un imobil retrocedat ilegal afirmă: ,, Completul de judecată era format dintr-o doamnă judecător acuzată de luare de mită pentru o sentință favorabilă, altă doamnă judecător al cărei soț e arestat pentru trafic de infuență și un domn judecător, al cărui frate este fostul procuror șef al Parchetului Tribunalului București, același Parchet care a făcut recurs împotriva noastră”.

Cotidianul local ,,Transilvania Expres”  a relatat în două situații cazul de față. Ultima dată, în cel din  data de 8-9 septembrie a.c. , se arată  că neefectuarea expertizei topografice la imobilul în cauză  de către organele de anchetă penală ( Poliția municipiului Brașov ) poate duce la evacuarea unor familii întregi, în urma vinderii apartamentelor de către așa-zisul proprietar străin.:,,Este important de arătat că începând cu luna iunie 2018, doamnele Kraus Christa și Feier Verginia, domiciliate în Brașov, pe     str. Castelului nr. 46, în pericol de a fi evacuate,  s-au constituit fiecare parte vătămată în dosarul penal 785/P/2018 de la     Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, alături de Vladimir Chirilă, de la aceeași adresă.

Măsura de sechestru asigurator nu se poate lua decât în urma unei expertize topografice judiciare cu privire la identificare din     punct de vedere al evidenţelor de carte funciară şi administrativă al jmobilului din Brașov, actual str. Castelului nr.46.

Deşi prin Ordonanţa din 24.05.2018 semnată de procuroarea Tinca Ionela Florina de la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Brașov se aprobă cererea de expertiză topografică judiciară, condiţionată de precizarea obiectivelor expertizei, condiţie îndeplinită, nici până astăzi nu a fost numit un expert topograf judiciar de către organele de anchetă penală.”.

Citez dintr-o adresă a Inspectoratului de Poliției Județean Brașov din data de 30.03. 2018: ,, Vă asigurăm că toți lucrătorii de poliție acționează în slujba cetățeanului și au permanent în atenție respectarea legii și a normelor de conviețuire socială”. Dacă după aproape șase luni de la emiterea acestei adrese, Poliția Municipiului Brașov nu a catadicsit să facă o expertiză topografică înseamnă că atunci când vorbește că ,,acționează  în  slujba cetățeanului”, ori e cinic, ori  nu are în vedere în mod expres cetățeanul român!

Rezumând putem spune că funcționari ai statului român acceptă cu nonșalanță ca statul să fie deposedat de bunuri ( imobilul este expertizat ca având o valoare de 120.000 de euro), ca cetățeni ai statului român să fie aruncați în stradă și ca însuși statul să fie decredibilizat.  Cu alte cuvinte, oameni implicați profesional prin fișele de post în realizarea contractului postconstituțional dintre cetățeni și stat, fac tot posibilul ca acest contract să fie slăbit și tocmai pentru acest lucru își iau salariul și sunt promovați în sistem.

Dacă cineva crede că problema corupției în România are doar valențe economice sau este doar o problemă de moralitate se înșeală. Poate supraviețui o firmă în care corupția este atât la angajați cât și la manageri?  Corupția slăbește solidaritatea socială și atacă statul la fundamente! În cazul nostru, tocmai instituțiile care trebuie să apere statul de corupție îl pun în pericol, pentru că produc slăbirea solidarității sociale și șubrezirea contractului postconstituțional, între cetățean și stat.

Ne avertizează Montesquieu: dacă un popor este corupt și guvernarea este coruptă, acea țară este în pericol să dispară sau să fie ocupată.

Iulian Rinder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *